این مقاله ترجمه‌ای از پستی در سایت بلینگ کت تحت عنوان ” The Curious Case of David Jewberg, the Fake Senior Pentagon Russia Analyst ” است.

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «سایت جامع» بلامانع است.

بخش سوم:


کرملین متوجه می‌شود

دیوید جوبرگ به‌لطف حالت توهین‌آمیز و به‌همان اندازه ضدّ پوتین و درعین‌حال میهن‌پرستانه‌ی آمریکایی‌اش، دقیقاً همان نوع آمریکایی بود که بسیاری از اپوزیسیون‌های روسیه تمنا می‌کردند. سخنان وی، خوشایند کاربران اوکراینی هم بود که تشنه‌ی یک ناظر درونی بودند تا مؤید این باور باشد که در جنگ جاری اوکراین با روسیه و نمایندگانش، آمریکا و تفکرات نظامی آمریکایی کاملاً طرفدار اوکراین هستند. بااین‌وجود، همین ویژگی‌هایی که جوبرگ را محبوب دشمنان پوتین کرده بودند، پاییز ۲۰۱۶ در رسانه‌های روسی هم خواهان بسیاری پیدا کردند، این رسانه‌ها در پی یافتن مهر تأییدی بر تصویر جنگ‌طلبانه و ضدّ روسیه از پنتاگون بودند که مدت‌ها توسط دستگاه تبلیغاتی ضدّ آمریکایی کرملین ترویج داده شده بود.

نمونه‌ای از نحوه‌ی برداشت روزنامه‌نگاران روسی و خوانندگانشان از نظرات جوبرگ در رسانه‌های اوکراین در همان زمان انتشار آنها را می‌توان در مقاله‌ی Regnum.ru مشاهده کرد («پنتاگون درباره‌ی جنگ ناتو علیه روسیه صحبت می‌کند –این جنگ، نبرد تفنگ دربرابر سلاح لیزری خواهد بود»)، که در آن جوبرگ بدون هیچ شکی درمورد هویتش یا احتمال جعلی بودن مدارک هویتی‌اش، به‌عنوان «تحلیلگر وزارت دفاع آمریکا» معرفی شده است.

بااین‌وجود، خبرگزاری وزارت دفاع روسیه TV Zvezda، تردیدهایی را درارتباط با هویت جوبرگ در مقاله‌اش « پنتاگون برای نابود کردن فدراسیون روسیه در ۲۰ روز برنامه دارد و می‌گذارد ناتو بر آن حکومت کند»، مطرح کرده و می‌گوید «هنوز معلوم نیست که آیا جوبرگ واقعاً مقام پنتاگون است.»

شاید تأثیرگذارترین پوشش رسانه‌های روسیه از سخنان جوبرگ، به سرمقاله‌ی یک خبرگزاری دولتی –RIA Novosti، توسط ولادیمیر بیچکوف[۱]– متعلق مربوط شود. در مقاله‌ای با عنوان «آمریکا مقدمات عملیات تازه‌ی بارباروسا[۲] علیه روسیه را فراهم می‌کند؟» که نیم میلیون بازدید داشت، سرمقاله‌نویس سناریوی جنگ ادعاشده توسط جوبرگ در مصاحبه‌ی Gazeta.ua را با حمله‌ی هیتلر به اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۴۱ مقایسه کرده است. هرچند بیچکوف درمورد هویت جوبرگ تا حدّی احتیاط می‌کند («آقای تحلیلگر… اما چه‌کسی واقعاً می‌داند چه نوع تحلیلگری است و برای چه‌کسی کار می‌کند‌…») اما باز هم واکنش هیجان‌زده‌ای به ادعاهای او درمورد تسلیم شدن روسیه ظرف چند هفته دربرابر ناتو نشان می‌دهد.

روز بعد بیچکوف مطلبی در ادامه‌ی مقاله‌ی قبلی‌اش در RIA Novosti با عنوان «جوبرگ و بارباروسا» منتشر کرد. توضیحات لازم بدون دلیل خاص.» بیچکوف اظهار داشت که باخبر شده هویت جوبرگ می‌تواند جعلی و ساخته‌ی رسانه‌های اوکراین باشد، اما اشاره کرد که برای خود او اهمیتی ندارد، چراکه سخنان جوبرگ (یا «جوبرگ» -حالا هرچی)، اگر به رسانه‌های اوکراین اعتماد کنیم، نمونه‌ی اعلایی از چیزی است که در حال حاضر آشکارا و به‌صورت عمومی در آمریکا مورد بحث قرار می‌گیرد».

روزنامه‌ی محبوب روسی کامسومولسکایا پراودا[۳] هم مطلبی درمورد سخنان جوبرگ در رسانه‌های اوکراین منتشر کرد، با عنوان «آمریکا ظرف ۲۰ روز روسیه را خواهد گرفت؟اوه، واقعاً!» نوشته‌ی ویکتور بارانِتز[۴]، تحلیلگر نظامی روسی مشهور و سرهنگ/ سخنگوی بازنشسته‌ی ارتش روسیه. بارانتز در سرمقاله‌اش، هم جوبرگ را هدف قرار داده(«ما با فردی غیرقابل‌اعتماد طرفیم که ادای کسی را درمی‌آورد که نیست») هم اعتبار رسانه‌های اوکراینی را (Gazeta.ua را «زباله‌دان شایعات ضدّ روسیه» می‌خواند)، اما تعارف درمورد افشای جعلی بودن دیوید جوبرگ را کنار می‌گذارد.

همان‌طور که در گزیده‌ی این مطلب از رسانه‌های روسی دیده می‌شود، کسنیا کیریلوا معتقد است که رسانه‌های مذکور، برنامه‌ریزی کرده‌اند تا دیوید جوبرگ را وسیله‌ای مؤثر برای رسیدن به اهداف خودشان قرار دهند:

«تبلیغات سیاسی روسیه [از سخنان اهانت‌آمیز دیوید جوبرگ] سود می‌برد. درحالی‌که او داشت در فیس‌بوک درمقابل جمع نسبتاً کوچکی از مخاطبان و تأثیر مثبت اندک شبکه، تبلیغاتچی‌های روس را به بحث و چالش می‌کشید، تخریبی که سخنانش به‌محض انعکاس توسط رسانه‌های بزرگ روسیه ایجاد می‌کرد، به مراتب بیشتر بود. تبلیغاتچی‌های روس، در سطح واقعاً بالایی، از سخنان او برای متهم کردن آمریکا به خشونت نسبت به روسیه و توجیه مواضع خصمانه‌ی خود روسیه بهره می‌بردند.»

کناره‌گیری جوبرگ

طی فصل انتخابات ۲۰۱۶، دیوید جوبرگ به حضور گسترده‌ی خود در فیس‌بوک ادامه داده و «تخصص خودی‌اش» را با خوانندگانش به اشتراک می‌گذاشت. پیش از اوج گرفتن حضور رسانه‌ای او در اوکراین و روسیه در پاییز ۲۰۱۶، جوبرگ به‌روشنی اعلام کرده بود که طرفدار دونالد ترامپ نیست. مثلاً، جولای ۲۰۱۶، جوبرگ چشم‌انداز برنده شدن ترامپ را فاجعه‌آمیز و قابل قیاس با «جنگی میان-نژادی» و «انفجار هسته‌ای» دانسته بود.

روز پس از انتخاب شدن ترامپ، این «مقام پنتاگون» بیاناتی در فیس‌بوک منتشر کرد که می‌گفت به نشانه‌ی اعتراض از پنتاگون کناره‌گیری کرده است، بدین ترتیب بیش از هزار لایک در شبکه‌های اجتماعی به چنگ آورد.

«وحشتناک است. چطور ممکن است؟؟ آیا واقعاً این همه آدم وجود دارد که حاضرند قدرت را به دست ترامپ بدهند؟ قبلاً نوشته بودم که اگر ترامپ انتخاب شود، استعفا می‌دهم. نمی‌توانم تحت امر چنین کسی باشم.»

پست جوبرگ درمورد اتخاب ترامپ، که در آن می‌گوید که می‌خواهد از سمت خود در پنتاگون کناره‌گیری کند.

یک روز بعد، جوبرگ نوشت که «نامه‌ی استعفای خود را تقدیم کرده است» و خاطرنشان کرد که «ترامپ تمام چیزهایی است که از آنها نفرت دارم».

وبلاگ‌نویسی ضدّ ترامپ و روسیه‌-محور جوبرگ با «کناره‌گیری»اش متوقف نشد؛ هرچند وی پس از انتخاب ترامپ، از اظهارنظرهای «خودی»اش کم کرد و بیشتر خلاصه‌هایی از پوشش رسانه‌ای آمریکا درمورد حکومت ترامپ با محوریت مسئله‌ی «روسیه‌گیت» را در اختیار خوانندگانش می‌گذاشت.

دیوید جوبرگ علی‌رغم به چشم آمدنش با داشتن بیش از ۲۵،۰۰۰ کاربر فیس‌بوک، حضور گسترده‌اش‌ در رسانه‌های اوکراین و روسیه، و «کناره‌گیری» عمومی‌اش پس از انتخاب ترامپ، یک شخص حقیقی نیست.

ما به‌عنوان بخشی از تحقیقاتمان، هم با وزارت کشور تماس گرفتیم (جایی که جوبرگ ظاهراً زمانی که سفیر آمریکا در موسکو بود در آنجا کار می‌کرد) و هم با وزارت دفاع (جایی که وی ظاهراً تا اواخر ۲۰۱۶ و از طرفی به‌عنوان افسر ارتش آمریکا در استخدامش بود). هردوی آنها استخدام شخصی به نام «دیوید جوبرگ» را انکار کردند. حتی وزارت کشور تا جایی پیش رفت که گفت فعالیت برخط جوبرگ «تخیّلی» بوده است.

استعلام بی نتیجه از وزارت کشور آمریکا

پس این مقام «رسمی» پنتاگون چطور خلق شده، و چرا این همه آدم به سمت این سراب کشیده شده‌اند؟

[۱]Vladimir Bychkov

[۲]Operation Barbarossa

[۳]Komsomolskaya Pravda

[۴]Viktor Baranets

پایان بخش سوم

مترجم: ر. سپهر

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه خود را ارسال کنید...