آمریکا در بمباران مسجد حلب مسئول است
استفاده از این مطلب تنها با ذکر منبع (سایت جامع) مانعی ندارد.
منبع: Bellingcat
این پژوهشی در حال توسعه است که به محض بهدست آوردن یافتههای جدید بهروز خواهد شد. ما(در بلینگکت) در حال حاضر منتظر واکنشی از CENTCOM و پنتاگون نسبت به یافتههایمان هستیم. آخرین بهروزرسانی: ۱۸ مارس ۲۰۱۷، ۱۹:۴۱ بهوقت هماهنگ جهانی (UTC).
این پژوهشی درمورد بمبگذاری آمریکا در مسجدی در الجینه ، روستایی سوری واقع در بخش غربی استان حلب است. این گزارش حول محور پنج پرسش “چ” سازمان یافته است:
- چه اتفاقی رخ داد؟
- چه زمانی این اتفاق رخ داد؟
- چه جایی/کجا این اتفاق رخ داد؟
- چه کسی مسئول این اتفاق است؟
- چرا این اتفاق رخ داد؟
?What happened
چه اتفاقی رخ داد؟
عصر روز ۱۶ مارس ۲۰۱۷، گزارشهایی مبنی بر حملهی هوایی به مسجدی در روستایی سوری در بخش غربی استان حلب انتشار یافت. ظاهرا بیش از ۵۰ تن از شرکتکنندگان در نماز مغرب و عشا، کشته شدهاند.
اکثر پستهای اولیه در شبکههای اجتماعی، روسیه یا نیروی هوایی سوریه را مقصر این حمله میدانستند. هرچند برخی گزارشها، آمریکا یا ائتلاف تحت رهبری آن را که تحت عنوان نیروی ضربت ترکیب عملیات حل ذاتی (CJTF-OIR) فعالیت میکند، متهم میکردند. دیگر گزارشها از غیرقابل شناسایی بودن هواپیماها خبر میدادند.
آمار تلفات غیرنظامی در این حمله بالا بوده و از ۲۹ (شبکهی سوری برای حقوق بشر) تا ۳۵ (دفاع مدنی سوریه) تا آمارهایی که حتی تعداد کشتهشدگان غیرنظامی را بیش از ۵۰ تن اعلام کردهاند، متغیر است.
منابع خبری محلی ادعا کردند که جلسهای مذهبی در مسجد عمربن الخطاب در جریان بود که شرکتکنندگان با چیزی که یک شاهد عینی به عنوان هفت حملهی هوایی توصیف کرده، مورد هدف قرار گرفتند. این مسجد که میتوانست پذیرای ۲۰۰ نفر باشد، تا حدی ویران شد. طبق گزارشها، اصولاً غیرنظامیان در عبادت غروب شرکت میکردند و از این زمان برای آموزش مذهبی نیز استفاده میشد. در ادامه میزان خسارت وارده، در بخش «کجا این اتفاق رخ داد؟» مورد بحث قرار خواهد گرفت.
عکسها و ویدیوهای بسیاری از قربانیان و عواقب حملهی هوایی وجود دارد، مثل این قطعهی انتخاب شده از فیلم خبرگزاری تیکا که چگونگی بیرون کشیدن یک کودک از زیر آوار را نشان میدهد.
Geolocation of mosque bombed by the US is CONFIRMED: southeast of Al-Jīnah, w-Aleppo, #Syria. https://t.co/BLjjLH93or pic.twitter.com/j0gKDk7Kzf
— Christiaan Triebert (@trbrtc) March 17, 2017
الجینه : پس از حملات هوایی متعدد آمریکا به ساختمان، کودکی زنده از زیر آوار بیرون کشیده شد.
این حمله توسط تعدادی از گروههای مخالف، شامل هیئه تحریر الشام (HTS)، جبههی شام، و احرار الشام محکوم شد.
بیانیهها به ترتیب از راست متعلق به گروههای زیر است:
احرار الشام، جبههی شام، هیئت تحریر الشام
چه زمانی این اتفاق افتاد؟
حملهی هوایی مذکور در ۱۶ مارس ۲۰۱۷ رخ داد. در چند ویدیو از این رویداد، مردم میگویند که حملات هوایی طی نماز عشا رخ دادهاند، یعنی زمان دقیق حمله باید چیزی میان ساعت ۱۹:۰۰ و ۱۹:۳۰ به وقت محلی باشد.
این اتفاق در کجا رخ داد؟
براساس اطلاعات موجود، گفته میشود که محل وقوع حملهی هوایی، مسجدی در الجینه یا در نزدیکی آن بوده است، روستایی که تحت کنترل مخالفان بوده و در بهش غربی استان حلب قرار دارد. گزارشهای محلی، مثلاً گزارش «پلیس آزاد الجینه»، این مسجد را مسجد «عمربن الخطاب» مینامند. ویدیوها توسط خبرگزاری تیگا، اخبار الجسر و سامی الحلابی درمیان ویدیوهای دیگر بارگذاری شدهاند.
در خود الجینه، سه مسجد بر روی تصویر ماهوارهای یافت میشود؛ بههرحال فعالان محلی به Bellingcat گفتند که مسجد مورد هدف واقعشده، عبادتگاهی نسبتاً نوساز در جنوب غربی روستا بوده است: ۳۶.۱۰۷۷۲۱, ۳۶.۷۸۷۰۸۰ (ویکیمپیا).
براساس ویدئویی که یک خبرنگار سوری بهنام هادی العبدالله بارگزاری کرد، میتوان عواقب حمله را مشاهده کرد. در نتیجه امکان تأیید انطباق داشتن دو محل وجود دارد.
مکانیابی جغرافیایی مسجد بمبگذاریشده توسط آمریکا تأیید شده است: جنوب شرقی الجینه غرب حلب، سوریه.
Geolocation of mosque bombed by the US is CONFIRMED: southeast of Al-Jīnah, w-Aleppo, #Syria. https://t.co/BLjjLH93or pic.twitter.com/j0gKDk7Kzf
— Christiaan Triebert (@trbrtc) March 17, 2017
صبح روز بعد نیم دوجین ویدیو منتشر شد که درک بهتری از محل حمله بهدست میداد. این ویدیوها را خبرگزاری اسمارت و بلال عبدالکریم از رسانهای کوچک به نام “On the Ground News” (OGN) منتشر کردند که اغلب گزارشهایی مربوط به مناطق تحت کنترل جبههی فاتح الشام (JFS) پخش میکند. نیویورک تایمز اخیراً با آقای عبدالکریم مصاحبه کرده است.
براساس تصاویر ماهوارهای گذشته، مثلاً ازطریق Google Earth، میتوان دریافت که مسجد مذکور در ژوئن ۲۰۱۱ هنوز ساخته نشده بوده است. این بدان معناست که این مسجد پس از شروع جنگ داخلی سوریه ساخته شده است.
با ارجاعات متقابل فیلم زمینی که با ماهواره از عواقب حملهی هوایی گرفته شده، میتوان دریافت که بخش شمالی مسجد آبی (که با آبی مشخص شده) تخریب شده است. علامت پست نشان داده شده روی فیلم نیز میگوید که نام مسجد، عمربن الخطاب است. ویدیویی از OGN نیز بهوضوح نشان میدهد که بخش شمالی مسجد تخریب شده است. گفته میشود که این بخش از ساختمان محل اتاقهای جلسات بوده است.
سمت جنوبی مسجد عمربن الخطاب که محل عبادت است، خسارت کمی دیده اما هنوز پابرجاست.
سمت شمالی مسجد بهخاطر حملهی آمریکاییها فروریخته، اما بزرگترین بخش هنوز پابرجاست.
Northern side of mosque has collapsed due to American airstrike, but largest part still standing. https://t.co/ak75roognl h/t @CT_operative pic.twitter.com/jM1CG2y8Ci
— Christiaan Triebert (@trbrtc) March 17, 2017
مسجد قدیمی و همچنین ساختمان جدید که دقیقاً در شمال مسجد جدید واقع شده است، کاملاً دستنخورده و سالم ماندهاند. محلیها در گفتگو با Bellingcat تأیید کردند که ساختمان کوچکتر که دارای چند مناره و بلندگو است و در ویدیوی RFS دیده میشود، درواقع یک مسجد است.
بنابراین دو مسجد دقیقاً در کنار یکدیگر قرار داشتهاند. این نکتهای قابل ذکر است، چراکه فرماندهی مرکزی آمریکا (CENTCOM) در بیانیهی اولیهی خود ادعا کرد که ساختمانی در جهت دیگر خیابان را بمباران کرده و مسجد را هدف قرار نداده است. آنها همچنین ادعا کردند که مسجد تخریب نشده است. بهنظر میرسد این بدان معناست که CENTCOM به مسجد کوچکتر و قدیمیتری اشاره میکند که درواقع صدمه ندیده است.
درواقع نظریهی بالا در ۱۷ مارس تأیید شده بود، یعنی همان زمانی که پنتاگون عکسی از عواقب حملهی هوایی منتشر کرد که در زیر نشان داده شده است.
این عکس در ادامه توسط Bellingcat تفسیر و حاشیهنگاری شده تا نشان دهد که درواقع این همان مکانی است که در بالا روی تصویر ماهوارهای Google Earth نشان داده شده بود.
بنابراین واضح است که پنتاگون، شهروندان محلی، فعالان، و روزنامهنگارانی که در جریان این موضوع هستند و همچنین Bellingcat، همگی دربارهی مکان یکسانی صحبت میکنند. اما زمانی که تأیید شد که ساختمان کوچک یک مسجد بوده و بهوضوح شبیه یک مسجد است، دربارهی ساختمان بزرگتر چه میفهمیم؟ آیا این ساختمان واقعاً مسجد بوده است؟
تمامی اطلاعات موجود از رسانههای محلی و بینالمللی اشاره میکنند که این مکان واقعا یک مسجد است.
اول از همه اینکه، تابلویی بیرون ضلع غربی ساختمان میگوید که اینجا مسجد «عمر بن الخطاب» است، و نشان میدهد که مدرسهای مذهبی است (به عربی: مدرسه شرعیه) و نوشتهای حاوی اسامی افرادی که از لحاظ مالی به ساخت مسجد کمک کره اند را نیز بر خود دارد.
برخی میگویند این تابلو به طرزی کمی عجیب درمقابل دیوار قرار گرفته که باعث میشود برخی فکر کنند که این نشانه به منظور خاصی آنجا قرار داده شده است. محل قرارگیریاش دقیقاً درکنار بخشی از ساختمان است که فروریخته. علامتی روی عکس مشاهده میشود که به پنتاگون تعلق دارد، و بهنظر میرسد بخشی از همان ویدیویی است که حملهی هوایی و عواقب آن را نشان میدهد. معلوم نیست که تصویربرداری پنتاگون چند دقیقه یا چند ساعت بهطول انجامیده است.
علاوهبراین، همانطور که در ویدیوهای بارگذاریشدهی OGN و «معاز الشامی» دیده میشود، داخل ساختمان مورد هدف واقع شده، بهشدت به داخل صحن مساجد شباهت دارد، چراکه دارای محراب است، یعنی یک تورفتگی بهشکل نیمدایره در داخل دیوار که جهت کعبه را نشان میدهد.
داخل مسجد را میتوان با بیرون ساختمان به شکلی که در زیر نشان داده شده مطابقت داد، مثلاً با پنجرههای بالایی ۳-۴-۳ و ورودی ساختمان که با آوار بخش شمالی آن مسدود شده است.
برای ثبت لازم به ذکر است که داخل صحن مسجد با بیرون آن و تصویر ماهوارهای انطباق دارد. برای مثال به پنجرهها نگاه کنید.
For the record, interior of mosque’s prayer room matches with exterior and satellite imagery. See, e.g., windows. https://t.co/J3F2lrH6Pt pic.twitter.com/UhMsMWbVzN
— Christiaan Triebert (@trbrtc) March 18, 2017
در عصرگاه روز حمله، CENTCOM گزارش داد که «محل برگزاری جلسات القاعده» در عدلیب را زده است.
همانطور که در بالا دیدیم، مسجد در استان حلب واقع شده ولی تنها ۴ کیلومتر از مرز این استان با عدلیب فاصله دارد. بههمین خاطر، این احتمال وجود دارد که زدن عدلیب به همین حادثه مربوط شود چیزی که نخستین بار خبرنگارِ Airwars ، ساموئل آکفورد به آن اشاره کرد.
با این وجود، بهت و گیجی حل نشده باقی ماند. بنابراین Bellingcat به CENTCOM ایمیلی فرستاده و درخواست توضیحاتی درخصوص روشنسازی حملات اخیر را نمود. آنها در ایمیل پاسخ دادند:
ما بر این باوریم که این همان حمله است. قصد نداریم باعث هیچ سردرگمی بشویم. ممکن است گزارشهای داخلی متفاوت، این را بهشکلی متفاوت ذکر کرده باشند.
حالا جالب است. افراد Bellingcat و دیگران، بهخصوص کاربر توییتر @obretix، ویدیوهای رسمی حملهی هوایی CJTF-OIR از عراق و سوریه برای بیش از دو سال قبل را، مکانیابی کردند. تمامی این ویدیوها، با توصیفی تقریبی از مکان حمله منتشر شده بودند؛ مثلاً «نزدیک رقّه». Obretix همهی این ویدیوهای مکانیابی شده را روی نقشه بازنمایی کرد و از CENTCOM جهت فهم برچسبهای منطقهای مورد استفادهی ائتلاف که تحت رهبری CENTCOM است استفاده کرد. بهنظرمیرسد که برچسبهای مذکور، همواره دقیق و درست نیستند، و مرزهای استانی ممکن است با یکدیگر همپوشانی داشته باشند.
در هرصورت، CENTCOM گفته ساختمانی در استان عدلیب را هدف قرار داده، در حالیکه درواقع این هدف در استان حلب قرار داشته است.
?Who is responsible
چه کسی مسئول است؟
این بخش پیش از آنکه آمریکا تأیید کند حملهی هوایی را انجام داده، نوشته شده است. بحث بر سر اینکه “چه کسی مسئول است”، در قسمت قبلی روشن شد. درغیر این صورت، ارزش دارد که نشان دهیم چگونه بقایای سلاح مورد ادعا، نخستین منابع بصری موجود هستند که نشان میدهند احتمالاً آمریکا عامل این حمله بوده است. عکسها با پژوهشی بر خط پیگیری شدند تا بقایای این سلاحها با سلاحهای در دست آمریکا انطباق داده شوند.
هم نیروی هوایی روسیه و هم (ائتلاف تحت رهبریِ) آمریکا، متهم به هدف قرار دادن مسجد مذکور در الجنه هستند.
بااینوجود، عکسی که بقایای سلاح مورد ادعای یافته شده در آوار مسجد را نشان میدهد، ممکن است از اطلاعات بیشتری درمورد عامل این حمله پرده بردارد.
عکس توسط شکیر قادر، یک خبرنگار هلندی منتشر شد که گفت عکس را از فعالان محلی در این منطقه گرفته است. در جستجوی معکوس عکس، هیچ نتیجهای نشان داده نمیشود، یعنی عکس توسط گوگل ایندکس نشده و درنتیجه شاید معتبر باشد. نمیتوان بهطور مستقل به مکان و اعتبار این عکس ارجاع داد، و از اینرو احتیاط در ارجاع دادن لازم است.
بر روی بقایای سلاح مورد بحث نوشتهای به لاتین قابل مشاهده است: « WT: 52.0 kg». WT مخفف واژهی « weight» به معنای وزن است که احتمالاً وزن موشک را نشان میدهد.
جالب است همان طور که در صدها عکس مرجع از موشکهای هوا به سطح هلفایر AGM-114دیده میشود، از فونت و حروف اختصاری خاصی روی موشکهای آمریکا استفاده میشود، چنانکه در عکس زیر نیز دیده میشود. این واقعیت، در ترکیب با شباهت قابل توجه پرچها، رنگ، و غیره، قویاً میگوید که شیئی که از آن عکس گرفته شده، باقیماندهی یکی از انواع AGM آمریکا است.
شایان ذکر است که همان برچسبی که روی باقیماندهی سلاح مذکور دیده شده، در محل حملهی هواپیمای بدون سرنشین به یکی از اهداف با ارزش بالا (HVT) در استان عدلیب سوریه نیز یافته شده است. در همان روزی که آن تصاویرتوسط خبرگزاری هوادار حزب مخالف بهنام خبرگزاری استپ منتشر شد، آمریکا هدف قرار دادن هدفی با هواپیمای بدون سرنشین را تأیید کرد
بنابراین اگر عکس آقای قادر واقعاً در محل مسجد گرفته شده باشد، بسیار محتمل است که آمریکا عامل حمله بوده باشد. هرچند شایان ذکر است همانطور که کاربر توییتر @sasmojo اشاره کرده، خسارات نشان داده شده در فیلم عدلیب در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۶ ، بهطرز قابل ملاحظهای کمتر از حملهی ۱۶ مارس ۲۰۱۷ است.
روز بعد، در بیانیهای که خبرنگار واشنگتن پست یعنی توماس گیبنز-نف به نقل از یک مقام آمریکایی توییت کرد، شرح و توصیف حمله آمده بود: « مقام آمریکایی: حملهی AQ به ن. سوریه، شامل دو ریپر میشد که کلاهک هلفایر خود را بهطور کامل و در ادامه بمب w/ 500lb را شلیک کردند.
ریپر بدون سرنشین MQ-9 اغلب تا چهار موشک هلفایر را حمل میکند، یعنی هشت موشک و در ادامه یک بمب ۵۰۰ پوندی در محل شلیک شدهاند. عکسی متعلق به Getty Images/Anadolu Agency از عواقب حمله نشان میدهد که چه حفرهی بزرگی توسط بمب ۵۰۰ پوندی ایجاد شده است.
صبح روز بعد، عکسهای جدیدی از بقایای سلاح توسط موسسهی سوری عدالت و همچنین Getty Images منتشر شد که میتوان آنها را مربوط به سه شیء مختلف دانست. اشاره به این نکته مهم است که Bellingcat نمیتواند اعتبار و سندیت این عکسها راتأیید کند، چراکه آنها در جستجوهای معکوس تصویر نشان داده نمیشوند.
اول از همه، شیئی است با این توضیحات لاتین: “۳۰۰۰۰۸۹۲-۰۱ REV C S/N 005827”. S/N به شماره سریال اشاره میکند، که بدین ترتیب ۰۰۵۸۲۷ است. هرچند معلوم نیست این شی به کدام گروه از مهمات تعلق دارد، اما برخی میگویند که ممکن است یک GUB-12 یا GBU-39 باشد.
شی دوم برچسبی حاوی نوشتهای لاتین و سه بارکد دارد. نوشته این است:
“WOODWARD HRT Revision B”; “(۱P) MFR PART# 41013490-108”; “SERIAL# 15862”; and “[??] DATE 1[?]12/22”; “(۱۷V) MFR CAGE 81873”.
وودوارد کارخانهای آمریکایی است که برای مهمات حملهی مستقیم مشترک (JDAM)، فعالکنندهی تیغه فراهم میسازد؛ این تجهیزات، کیتهای هدایتی هستند که بمبهای غیرهدایتشونده یا «بمبهای بدونسرنشین» را به مهمات “هوشمند” همه هوایی تبدیل میکنند. کد CAGE (کد نهاد تجاری و دولتی)، شناسهای منحصربهفرد است که به آژانسهای دولتی یا دفاعی مختلفِ تأمینکنندهی مهمات اختصاص مییابد، که وودوارد را نیز شامل میشود.
گفته شده بقایای تصویرشده ممکن است به JDAM-ER مربوط شوند. وودوارد قراردادهای متعددی با وزارت دفاع آمریکا (DoD) بسته است، بااینوجود وبسایت مجتمع نظامی صنعتی، تنها آن دسته از قراردادهایی را در فهرست خود میآورد که دارای ارزشی بالغ بر ۶.۵ میلیون دلار آمریکا یا بیشتر باشند.
The third object was visible in photos in the Getty Images databank, provided by Anadolu Agency. It is unclear what the object belongs to.
شی سوم در عکسهای بانک دادهی Getty Images که توسط Anadolu Agency فراهم شده، قابل مشاهده بود. مشخص نیست این شی به کدام دسته از مهمات تعلق دارد.
چرا این اتفاق رخ داد؟
یک فعال اجتماعی بهنام محمد الشاغل، به نیویورک تایمز گفت که افراد حاضر در ساختمان، «هیچگونه ارتباطی باگروههای نظامی یا احزاب سیاسی نداشتهاند.» دیگر افراد محلی به گروه دیدهبان Airwars اعلام کردند که این ساختمان، بخشی از یک مسجد و مدرسهای مذهبی بوده است. آقای عبدالکریم از OGN خاطرنشان ساخت که «طبق گفتههای منابع محلی، این مکان از ساختمانهای جبههی فاتح الشام یا هیئت تحریر الشام نیست. این یک ساختمان جماعت تبلیغی است، یعنی جایی که هر پنجشنبه در آن جمع میشوند تا بروند و به مردم دوا بدهند.»
برخی ادعا کردهاند که جلسهی گرفتن نیروهای تازه برای سازمانهایی مثلJFS یا HTS که در اتاق جلسات همین مسجد در حال برگزاری بوده، هدف حملهی هوایی قرار داشته است.
بنابراین محتمل است که هدف آمریکا از بین بردن یک یا چند هدف با ارزش بالا یا گروهی از شبهنظامیانی بوده است که با یکی از چندین گروه تروریستی سوریه پیوند داشته که به زعم آمریکا سازمانی تروریستی هستند. طی سالهای گذشته، آمریکا بهشکل یک جانبه، به هریک از اعضای جبهه فتح الشام ( که سابق بر این جبهه النصره خوانده میشد) و HTS (تحریر الشام) حمله کرده است. درنتیجه این حملات از نیروی ضربت ترکیبی عملیات حل ذاتی (CJTF-OIR) مجزا هستند.
شاید آمریکا واقعاً اطلاع نداشته که ساختمان هدف قرار داده شده، مسجدی نوساز بوده است، نکتهای که شگفتی قابل توجه آنها در اظهارات اولیهشان در این زمینه و بمباران شدن یک مسجد را توجیه خواهد کرد. بالاخره اینکه، تصاویر مستند به آنها نشان میداد تنها مسجدی که از وجودش اطلاع داشتند، هنوز پابرجا و سالم است، نکتهای که توضیح میدهد چرا آنها گفتهاند مکانی را در ۵۰ فوتی (۱۵.۲۴ متر) مسجد هدف قرار دادهاند یعنی همان جایی که از آن بهعنوان مسجد قدیم یاد میکردند.
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.
دیدگاه خود را ارسال کنید...