این مقاله ترجمه‌ای از پستی در سایت بلینگ کت تحت عنوان ” The Curious Case of David Jewberg, the Fake Senior Pentagon Russia Analyst ” است.

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «سایت جامع» بلامانع است.

«تحلیل‌گر ارشد روسیه در پنتاگون، سرهنگ دوم دیوید جوبرگ» صفحه‌‌ی محبوبی در فیس‌بوک داشت و نظراتش درمورد موضوعات مربوط به اوکراین و روسیه اغلب به‌ عنوان یکی از افراد پنتاگون در رسانه‌‌های اوکراین و روسیه مطرح می‌‌شد. وی خود را به‌‌عنوان شخصی حقیقی با نام قانونی «دیوید جوبرگ» معرفی کرده بود، نه به‌‌عنوان شخصیتی نامعلوم با نامی مستعار.

تعداد قابل‌ توجهی از چهره‌‌های اپوزیسیون روسیه، بارها از دیوید جوبرگ به‌‌عنوان تحلیلگری برجسته و شخصیتی در دنیای واقعی یاد کرده‌‌اند.

دیوید جوبرگ درواقع شخصیتی خیالی و مرتبط با گروهی از افراد داخل آمریکا است که دور و بر سرمایه‌‌دار صاحب نفوذ آمریکایی دن ک. راپوپورت(Dan K. Rapoport) می‌‌چرخند، همان کسی که تصور می‌‌شود متخصص روسی دیوید ساتر و دیگر منابعی که در واشنگتن با Bellingcat صحبت کرده‌‌اند، با نام او دست به نگارش مطالب خود زده‌‌اند. تعدادی از دوستان شخصی و رابطان حرفه‌‌ای مرتبط با راپوپورت در افشای این شخصیت جعلی ما را یاری کردند، مثلاً از عکس‌ه‌ای دوست دوران کالج راپوپورت برای بازنمایی جوبرگ استفاده شد و تعدادی از دوستان اهل منطقه‌‌ی واشنگتنِ راپوپورت، طوری درمورد جوبرگ نوشتند که انگار شخصیتی واقعی است.

دن ک. راپوپورت، مالک اسبق خانه‌‌ای است که ژانویه‌‌ی ۲۰۱۷ به ایوانکا ترامپ اجاره داده شد. وی در دهه‌‌ی ۲۰۰۰ در روسیه به‌‌عنوان مدیر مالی کار کرده، و ظاهراً بعد از آن در حمایت از چهره‌‌های اپوزیسیون روسیه فعال بوده است. او در اواخر سال ۲۰۱۶ به کیف نقل مکان نموده و گزارش‌‌های اخیر نشان می‌‌دهند که در اوکراین هم به‌‌عنوان مدیر مالی فعالیت دارد.

به گفته‌‌ی تمام کارشناسان حقوقی که در این تحقیق با آن‌ها مشورت شد، شخص (یا اشخاصی) که هویت «دیوید جوبرگ» را بر خود نهاده‌‌اند، اسناد شناسایی جعلی ساخته و یک مقام رسمی فدرال یا کارت شناسایی پنتاگون را جعل کرده‌‌اند.

وزارت دفاع و وزارت کشور آمریکا وجود شخصی به‌‌نام دیوید جوبرگ را انکار نموده و اظهار داشته‌‌اند که هرگز شخصی به این نام را استخدام نکرده‌‌اند.

راپوپورت بارها انکار نموده که نویسنده‌‌ی پشت دیوید جوبرگ است و اذعان نکرده که «جوبرگ» یک شخصیت خیالی است.

بخش اول: دیوید جوبرگ کیست؟

آوریل ۲۰۱۶، سایت خبری اوکراینی Dialog.ua دیوید جوبرگ را به خوانندگانش معرفی کرد، یک «سرباز، تحلیلگر، متخصص تاریخ نظامی آمریکایی، افسر ارتش آمریکا، مشاور سیاسی وزارت کشور آمریکا، وزارت دفاع، و تحلیلگر امنیت ملی». Dialog به شرح زندگینامه‌‎ی جوبرگ پرداخت، ازجمله اطلاعاتی درباره‌‎ی والدین (تامی و جو، هر دو متولد لیندهرست(Lyndhurst)، اوهایو) و تحصیلات (فارغ‎التحصیل دبیرستان جان میلر در ۱۹۸۸) و شغلش (اعزام‌‌شده به سومالی، یمن، کوزُوو، افغانستان، عراق …). آن‌‌طور که Dialog می‌‌گوید، سرهنگ دوم جوبرگ در رده‌‌های نظامی آمریکا بالا رفته و در نهایت تبدیل به تحلیلگر ارشد وزارت دفاع با محوریت روسیه شده است.

عکسی از «دیوید جوبرگ» و سگش، که هم در پروفایل فیس‌بوک و هم در سایت Dialog.ua نشان داده شده است.

حضور جوبرگ در فضای مجازی

جوبرگ (بهار ۲۰۱۵ تا پاییز ۲۰۱۷) یک صفحه‌‌ی فیس‌بوک محبوب داشت که اغلب به زبان روسی (تا حدی آمریکایی شده) و گاهاً با پست‌‌هایی به زبان انگلیسی منتشر می‌‌شد. صفحه‌‌ی فیس‌‌بوک او در اصل در تاریخ می ۲۰۱۵ شروع به کار کرده و به سرعت سیر صعودی خود را آغاز نمود. حدود سه سال قبل، همان مقطعی بود که رئیس‌‌جمهور اوباما، موضع نسبتاً محافظه‌‌کارانه‌ای درقبال تهاجم روسیه به اوکراین، که فوریه‌‌ی ۲۰۱۵ با نبرد دبالتسف (the Battle of Debaltseve) به اوج خود رسید، اتخاذ کرده بود. بسیاری از اشخاص در اوکراین و آن‌هایی که در حلقه‌‌های ضدّ پوتین حضور داشتند، درقبال کرملین موضع قوی‌‌تری نسبت به آمریکا را دنبال کردند، یا با اقدام مستقیم (تحریم‌‌های سنگین‌تر، سلاح‌‌های دفاعی برای اوکراین، و غیره) یا به‌‌شکل کلامی. جوبرگ، به‌ عنوان یک منبع دولتی از داخل پنتاگون معرفی شد، که برای ایفای نقش دوم ظاهر شده بود.

جوبرگ در کنار پروفایل فیس‌‌بوکش، یک حساب عمومی لینکدین، یک پروفایل گوگل پلاس، و یک وب‌سایت به نشانی Jewbergslist.com (احتمالاً بازی با کلمات  Johnson’s Russia List) هم داشت.

زمانی که جوبرگ «ارتباطات» خود با تعدادی از ناظرین مشهور روسیه را به نمایش گذشت – از جمله‌ مایکل مک‌‌فال (سفیر اسبق آمریکا در روسیه)، دیوید ساتر (کارشناس و مورّخ برجسته‌‌ی آمریکایی در حوزه‌‌ی روسیه)، مارک گالیوتی (کرملین‌‌شناس برجسته)، دیمیتری زاکس (گزارشگر خبرگزاری فرانس-پرس)، و بسیاری دیگر- پروفایل او نوعی مشروعیت پیدا کرد. علاوه‌‌براین، او تأییدیه‌‌هایی برای مهارت‌‌های مختلف داشت –خصیصه‌‌ای در پروفایل لینکدین که به آن جلوه‌‌ای از اعتبار می‌بخشد.

پروفایل لینکدین دیوید جوبرگ

پروفایل لینکدین جوبرگ

پروفایل لینکدین جوبرگ

پروفایل لینکدین دیوید جوبرگ

اطلاعات موجود در لینکدین او در پروفایل فیس‌بوکش هم درج شده بود، تعدادی عکس را هم شامل می‌شد که ظاهراً این مقام پنتاگون را نشان می‌دادند.

پروفایل فیس بوک جوبرگ

پروفایل فیس بوک جوبرگ

در قسمت «درباره‌‌ی من/About Me» در صفحه‌‌ی فیس‌بوک جوبرگ این‌ طور می‌‌خوانیم (ترجمه):

«من کهنه سرباز نیروهای مسلح ایالات متحده هستم. اجدادم روس بودند. درمورد تاریخ می‌‌نویسم، درمورد حقیقت و واقعیات، تمام چیزهایی که رسانه‌‌های اجتماعی روسیه از روس‌‌ها مخفی می‌‌کنند.»

دیوید جوبرگ، به‌‌روشنی در فیس‌‌بوک اظهار می‌‌کند که «تحلیلگر ارشد روسیه در وزارت دفاع آمریکا» بوده، هرچند مدت کوتاهی پس از انتخاب دونالد ترامپ، از این سمت استعفا داده است.

دیوید جوبرگ، برای پیش بردن هدف افشای حقایق مخفی‌‌شده از مردم روسیه، آشکارا نویسندگان و کاربران عادی طرفدار کرملین را به سخره گرفت، و کاربران ضدّ کرملین را به‌‌شکل انبوهی به‌ جمع دوستان خود در فیس‌بوک افزود. در همین زمان پروفایل او که محبوبیت فزاینده‌‌ای یافته بود به انتشار تحلیل‌‌های جوبرگ با عناوین مختلف می‌‌پرداخت که از آن میان، موضوعات مرتبط با روسیه و اوکراین محوریت بیشتری داشتند.

کسنیا کیریلووا (Kseniya Kirillova)، روزنامه‌‌نگار روس که به آمریکا نقل مکان کرده، از نخستین شاهدان ظهور پروفایل دیوید جوبرگ و اثرگذاری برخط و افزایش محبوبیت آن بوده است، به‌‌ویژه در میان فعالان ضدّ کرملین و محافل اپوزیسیون آمریکا.

کیریلووا در مصاحبه‌ای برای این پژوهش، اظهار داشت که در سال ۲۰۱۵، «همه» در جامعه‌‌ی متحد اپوزیسیون روسیه در آمریکا، درمورد دیوید جوبرگ، مقام پنتاگون نورسیده‌ای که ضدّ پوتین حرف می‌زد، صحبت می‌‌کردند.

کیریلووا گفت که در سال ۲۰۱۵، که پس از مهاجرت سال قبلش به آمریکا در این کشور تازه‌‌وارد بوده، به‌‌شدت تلاش می‌کرده تا با کارشناسان آمریکایی آگاهی ارتباط برقرار کند که در زمینه‌‌ی کاری او، یعنی کرملین و مطالعات تبلیغات سیاسی تخصص داشته باشند. دوستان کیریلووا در خانه‌‌ی جدیدش، از جمله دیگر اعضای جامعه‌‌ی اپوزیسیون روسیه، او را به جوبرگ ارجاع داده بودند.

آن‌طور که کیریلووا توضیح می‌‌دهد، جوبرگ درجریان اوج گرفتن پویش‌‌های اطلاع‌‌رسانی غلط سازمان‌یافته توسط کرملین، به‌‌عنوان ابزار ضدّ تبلیغات سیاسی، بسیار مؤثر بوده است.

«(در ۲۰۱۵) دیوید جوبرگ از حمایت بی‌‌دریغ افراد متعددی بهره می‌‌برد…

درمواردی او مطالبی منتشر می‌‌کرد که واقعاً وضعیت روسیه‌‌ی تحت حکومت پوتین را برجسته می‌ساختند. جوبرگ به‌‌خاطر حماقت مردم مورد حمایت نبود، بلکه از حمایت افراد باهوش و آگاهی بهره‌ می‌‌برد که از برخی مطالب او در بحث‌‌های برخطشان با طرفداران پوتین استفاده می‌‌کردند.»

وقتی «دیوید جوبرگ» در تابستان ۲۰۱۶ نام‌ه‌ای به مدیران فیس‌بوک نوشت و از طرفدارانش خواست که آن‌ها هم این نامه را ارسال کنند، خودش را به بسیاری از اعضای اپوزیسیون روسیه و افرادی که در اوکراین به سر می‌‌بردند، تحمیل کرد. او در این نامه از شرکت خواست که مدیران میانی‌‌اش را که ادعا می‌‌کرد طرفدار کرملین هستند، بازخواست کند.

«آمریکایی‌‌ها قدر آزادی بیان را می‌‌دانند. فیس‌بوک یک شرکت آمریکایی است که برای تسهیل ارتباط آزادانه میان کاربران سرتاسر دنیا تأسیس شده است. از این ‌رو، ما امیدواریم که شما هم ارزش‌‌های مشابهی داشته و از حقیقت، عدالت و راه‌ ورسم آمریکایی حمایت کنید. اما، ما از فقدان آشکار پاسخ‌گویی شما، متعجب و ناامید شده‌‌ایم. با احترام از شما می‌‌خواهیم که چند مدرس زبان روسی بی‌طرف از لحاظ سیاسی را برای بازبینی تمام بلاگ‌های وبلاگ‌نویسان محبوب روس-زبان اختصاص دهید تا از اعمال شدن استانداردهای مجموعه‌ی فیس‌بوک به‌شکل یکسان برای همه اطمینان یابید.»

این نامه که ابتدا به امضای دیوید جوبرگ رسیده و سپس توسط وبلاگ‌نویس محبوب روس-زبان آمریکایی «الکساندر جی. فلینت» ویرایش شده بود، به‌زودی همه‌جا پخش شد.

اسکرین‌شاتی از نامه‌ی نوشته‌شده توسط الکساندر فلینت و دیوید جوبرگ در ارتباط با روسیه و فیس‌بوک

[با احترام،

دیوید جوبرگ و الکساندر جی. فینت

این نامه توسط دیوید جوبرگ و با توانایی‌های خودش نوشته شده است. نظرات ارائه شده در این نامه، از آن خود نویسنده بوده و دیدگاه پنتاگون، وزارت دفاع، ارتش آمریکا یا دولت این کشور را منعکس نمی‌کنند.

ویرایش‌شده توسط الکساندر جی. فینت

لطفاً نام و لینک پروفایل فیس‌بوک خود را در اینجا اضافه کنید.]

این نامه و تأثیرگذاری آن توسط تعدادی از منتقدان پوتین محبوب در فیس‌بوک مورد ستایش قرار گرفت، مثل اسلاوا رابینوویچ(Slava Rabinovich) (مدیر مالی و وبلاگ‌نویس روسی-آمریکایی با حدود ۲۵،۰۰۰ دنبال‌کننده‌ی فیس‌بوک) و الکساندر سُتنیک(Alexander Sotnik) (روزنامه‌نگار و فعال اپوزیسیون با حدود ۱۰۰،۰۰۰ دنبال‌کننده در فیس‌بوک). به‌خصوص اسلاوا رابینوویچ، جوبرگ را «دوست» خود خواند.

پست فیس‌بوک اسلاوا رابینوویچ که در آن دیوید جوبرگ را «دوست» خود خوانده است.

[موضوع: بلاک کردن سیاسی در فیس‌بوک

رؤسا، مدیران و سهام‌داران عزیز فیس‌بوک،

در ارتباط با حساب‌های بلوکه شده‌ی فیس‌بوک اسلاوا رابینوویچ (…) و (…)

بابت این نامه‌ی ناخوانده و صدها نامه‌ی مشابه دیگر در رابطه با کنترل دولت روسیه بر محتوای فیس‌بوک که به‌زودی دریافت خواهید کرد عذر می‌خواهم.

استدعا دارم که به آن‌بلاک کردن حساب‌های اسلاوا رابینوویچ (هریک از لینک‌های بالا) کمک کنید.

آنچه امروز شاهدش هستیم، نبردی به قدمت تاریخ میان خیر دربرابر شر، حقیقت دربرابر دروغ، و آزادی دربرابر بردگی است. ماشین تبلیغاتی کرملین، میلیون‌ها دلار خرج می‌کند تا معدود صداهای شجاع حقیقت‌طلب و منطقی را که با رژیم ولادیمیر پوتین مخالفت می‌کنند خاموش نماید.]

در حوالی همان زمان، کنستانتین بُرُوُی(Konstantin Borovoy)، سیاستمدار کهنه‌کار اپوزیسیون روسیه، عضو سابق دومای این کشور و رئیس فعلی حزب لیبرال «انتخاب غربی»، ادعا کرد که اِکاتِرینا سکُروبوگاتووا(Ekaterina Skorobogatova) که پیش از این در رسانه‌ها به‌عنوان مدیر توسعه‌ی روسیه و CIS (کشورهای مستقل مشترک‌المنافع) در فیس‌بوک معرفی شده بود، «دیوید جوبرگ» را به فهرست «غیر قابل دسترسی‌ها/ untouchables» فیس‌بوک افزوده است. به عبارت دیگر، حساب‌های تعلیق‌شده، و حساب‌های متعلق به منتقدان برجسته‌ی پوتین. این پست بُرُوُی که به جوبرگ اشاره داشت، میان ۱۵۰،۰۰۰ دنبال‌کننده‌ی فیس‌بوکش منتشر شد، بیش از هزار لایک خورده و بیش از ۶۰۰ بار به اشتراک گذاشته شد.

بعداً در اکتبر همان سال، بروُی پیروزمندانه اخباری را منتشر کرد مبنی بر اینکه «این امکان را داشت» تا فهرستی از «فعالان بلاک شده توسط ترول‌های کرملین» را به دست مارک زاکربرگ برساند. دیوید جوبرگ هم در این فهرست حضور داشت.

پویش فیس‌بوک جوبرگ و روابط آشکارا خوبش با چهره‌های اپوزیسیون روسیه، نتیجه‌ای غیرمنتظره به همراه داشت: کنفرانس تلفنی با مدیران فیس‌بوک. براساس پست‌های جوبرگ در فیس‌بوک، وی در اوت ۲۰۱۶ کنفرانس تلفنی با «رئیس جهانی خط مشی محتوایی فیس‌بوک»، «رئیس فیس‌بوک در اروپای شرقی» و دیگران داشته است.

پست فیس‌بوک دیوید جوبرگ که در آن اعلام می‌کند «گفت‌وگویی طولانی» با تعدادی از کارمندان رده بالای فیس‌بوک داشته است.

به‌گفته‌ی جوبرگ، وی در جریان تماس تلفنی خود، فیس‌بوک را نسبت به سوگیری ادعاشده‌ به نفع کرملین در این شبکه‌ی اجتماعی آگاه نموده قرار داده و درخواست کرده تا فهرستی از حساب‌های ناعادلانه بلاک‌شده را برای آن‌ها بفرستد. این پست جوبرگ، اسکرین‌شاتی از پیامی را میز شامل می‌شد که ادعا می‌کرد قبلاً از طرف فیس‌بوک دریافت کرده که او را به یک تماس تلفنی کنفرانسی دعوت می‌کرده است. به گفته‌‌ی پست جوبرگ، این تماس تلفنی روز اول اوت ۲۰۱۶ ازطریق سرویس Blue Jeans Conferencing به وقوع پیوسته است.

«سلام دیوید

بابت اینکه صبوری می‌کنی تا ما به مسئله رسیدگی کنیم متشکریم. می‌توانی دوشنبه‌ی آینده، ۱ اوت ساعت ۶:۳۰ عصر به وقت شرقی صحبت کنی؟ اگر می‌توانی، لطفاً با یک ایمیل تأیید کن. جزئیات ملاقات: تلفن: ۱۴۰۸۷۴۰۷۲۵۶+

شناسه‌ی ملاقات را وارد کن: ۴۴۶۱۱۹۱۱۶

متشکرم»

فیس‌بوک به درخواست‌های ما برای نظر دادن راجع‌به ادعاهای بروی در ارتباط با فهرست داده شده به زاکربرگ و هم‌چنین «دیوید جوبرگ» به‌طور کلی، پاسخ نداد. اکاترینا سکُروبوگاتووا، که بروی به او اشاره کرده، در حال حاضر به‌عنوان مدیر رشد در واتس‌اپ کار می‌کند. وی پاسخی به ایمیل‌های متعدد و درخواست‌های ما برای ارائه‌ی نظراتش نداد.

پایان بخش اول.

مترجم: ر.سپهر

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه خود را ارسال کنید...