آیا آمریکا در موصل از فسفر سفید استفاده کرده است؟

چندی پیش، پایگاه خبری اعماق، منتسب به داعش، ادعا کرد که ایالات ‌متحده در چارچوب عملیات ائتلاف ضد داعش در نبرد موصل از فسفر سفید استفاده کرده. ادعای مشابه‌ی را صلاح الشربینی و انجمن علمای مسلمان در عراق نیز تکرار کردند. در پژوهش زیر، این ادعا مورد بررسی عمیق‌تری قرار می‌گیرد.

تحلیل ویدیوی مربوط به ادعا

در ۱۱ مارس ۲۰۱۷، پایگاه خبری اعماق از طریق کانال­‌های رسانه‌­ای آنلاین خود ، یک ویدیوی ۷۴ ثانیه­‌ای منتشر کرد. این ویدیو بدون ذکر سرمقاله، مجددا روی توییتر بارگذاری شد، چرا که بسیاری از منابع اعماق تمایل داشتند به سرعت از اینترنت محو شوند.

 

 

ویدیو با این عنوان آغاز می­‌شود: (موصل- عواقب بمباران آمریکا با فسفر سفید در منطقه­‌ی مسکونی سمت راست) و یک تاریخ (۱۱ مارس ۲۰۱۷). «سمت راست» این مورد به کناره‌­ی شرقی رود فرات مربوط می‌­شود که موصل غربی است.

پایگاه خبری اعماق

 

در ادامه مردی نقاب­‌پوش را در یک خیابان با پس‌­زمینه­‌ی بلوک­‌های آپارتمانی و نواری در وسط آن می­‌بینیم. به ­نظر می‌رسد وی یکی از نیروهای داعش باشد.

او می‌­گوید: «دشمنان خداوند ادعا کردند که از مواد شیمیایی یا فسفر سفید در موصل استفاده نکرده­‌اند، اما پرودگار قادر و متعال دست آنها را رو کرد و ما در اینجا شاهد بقایای آنچه استفاده کرده‌­اند هستیم.»

سپس این شخص به راه افتاده و به چند شیء در خیابان اشاره می‌­کند که با ضربه­‌ی چوبی که به آنها وارد می‌آورد، آتش می­‌گیرند. احتراق هنگام قرارگیری درمعرض اکسیژن ویژگی سطوح قرارگرفته در معرض دود فسفر سفید است. این خاصیت می­‌تواند جهت تولید دود تارکننده در منطقه­‌ی هدف مورد استفاده قرار گیرد.

شی قرار گرفته در معرض دود فسفر سفید

ضمنا، یکی از اشیاء نشان داده شده در این ویدیو، شباهت زیادی به درپوش قوطی خرج تسلیحات WP(فسفر سفید) دارد. تصاویر مرجع موجود از WP شامل گوه­‌های نمدی ۴/۳ اینچی است که شباهت بسیاری به اشیای نشان داده شده در ویدیو دارند.

شی شبیه درب قوطی که شباهت زیادی به خرج تسلیحات WP(فسفر سفید) دارد

 

مکان­یابی جغرافیایی ویدیو

چطور مکان جغرافیایی این ویدیو را تشخیص دهیم؟ بسیار ساده است. در اینجا نحوه‌ی کار را توضیح می‌دهم.

اگر عرب­‌زبان هستید ، احتمالاً متوجه شده‌­اید که مرد نقاب‌­پوش می­‌گوید کجاست: «نزدیک آپارتمان‌های الیرموک». یافتن این مکان در ویکی­مپیا ساده است. این سایت به کاربران اینترنت اجازه می­‌دهد تا روی تصاویر ماهواره‌­ای توضیح و تفسیر خود را اضافه کنند. به ­محض اینکه مکانی را با عنوان آپارتمان­‌های الیرموک در ویکی­مپیا یافتید، فقط سعی کنید عناصر نشان ­داده شده در ویدیو را با تصویر ماهواره‌­ای انطباق دهید، به­ این ترتیب متوجه خواهید شد که این دقیقاً همان مکان است.

 

مکان یابی آپارتمان­‌های الیرموک در ویکیمیپا

 

اما اگر عرب­‌زبان نبودید، چطور؟ باز هم نسبتاً ساده است. روند کار را توضیح خواهم داد.

اگر سعی دارید مکان جغرافیایی چیزی را مشخص کنید، بهتر است منطقه‌­ی جستجوی خود را کوچک کنید. همان­طور که توضیحات ویدیو می­‌گوید، مکان موردنظر در موصل قرار دارد (اما نمی­‌گوید در کدام قسمت)، شروع جستجو در این شهر راه خوبی برای آغاز کار است.

حالا چه چیزی در این ویدیو می­‌بینیم که ممکن است در تصویر ماهواره‌­ای قابل شناسایی باشد؟ بلوک­‌های آپارتمانی سه طبقه (آنها را بشمارید!) که با فاصله از یکدیگر قرار گرفته­‌اند، و خیابانی نه­‌چندان عریض. نیروهای داعش می­‌توانند در کدام بخش­‌های شهر حضور داشته باشند که این خیابان و آپارتمان­‌ها در آن قرار دارد؟ در بخش­‌هایی که داعش هنوز بر آنها سلطه دارد. بنابراین می‌­توانیم مناطقی را که تحت کنترل نیروهای مقابل داعش است از جستجوی خود کنار بگذاریم.

چگونه؟ پروژه­‌ی نقشه‌­نگاری منبع بازی وجود دارد که کنترل منطقه­‌ای در سوریه و عراق را در سایتی با آدرس LiveUAMap.com با تمرکز بر داعش نشان می‌­دهد به سادگی در تاریخ موردنظرمان، به موصل می­‌رویم تا مناطق تحت سلطه‌ی داعش را در آن زمان ببینیم.

کنترل منطقه ای در سوریه با سرویس LiveUAMap.com

 

سپس به ویکی­مپیا می‌­رویم، جایی که علاوه بر فراهم کردن تصاویر ماهواره‌­ای حاشیه­‌نویسی شده، امکانی عالی در دسترس است تا میان سرویس­‌های ماهواره‌ای و نقشه­‌نگاری رایگان مثل Google Maps و عکس­‌های هوایی Microsoft Bing انتخاب کنیم و این نکته­‌ی مهمی است چرا که گوگل از سال ۲۰۰۳ تصاویر خود از عراق را به روز نکرده است (حداقل تا زمان نگاشت این مقاله که این طور بوده!). از این جهت، به­‌شدت به شما پیشنهاد می‌کنم از نقشه­‌های Microsoft Bing استفاده کنید، چرا که تصاویر آنها از موصل به نوامبر ۲۰۱۳ برمی‌­گردد.

حال به­‌سادگی این منطقه را که در دست داعش است، از نظر وجود بلوک­‌های آپارتمانی نسبتاً بلندِ با فاصله بررسی کنید. موارد این­‌چنینی زیادی وجود ندارد.

بررسی مناطق در دست داعش با سرویس ویکیمیپا

 

آیا می‌­توان عناصری در تصویر ماهواره­‌ای یافت که با تصاویر ویدیویی مطابقت داشته باشند؟ بله، تعداد بلوک­‌های آپارتمانی، فاصله­‌ی آن‌ها از یکدیگر، خیابان و مختصات خیابان­‌ها و بلوک‌­های آپارتمانی. حتی می­‌توان محل قرارگیری درخت‌ها را در تصویر ماهواره‌­ای مشخص کرد.

 

مکانیابی در تصاویر ویدئویی

 

بدین ترتیب ما محل دقیق قرارگیری اشیای مشابه بخش­‌هایی از تسلیحات WP را مشخص کردیم که در ویدیو نشان داده می‌­شوند. این بخش از موصل آن روز خط مقدم میان داعش و نیروهای مقابلش بوده.

 

محل دقیق قرارگیری بخش­‌هایی از تسلیحات WP

 

واکنشی از طرف ائتلاف به فرماندهی آمریکا

با در نظر گرفتن استفاده­‌ی مشکوک از فسفر سفید و مکان­یابی، به دفتر روابط عمومی نیروی ضربت ترکیبی مشترک (CJTF) عملیات حل­‌وفصل ذاتی ایمیل زدم که تحت امرِ فرمانده‌ی مرکزی آمریکا(CENTCOM) است.

CJTF-OIR در پاسخ، ایمیلی ارسال کردند که می­‌گفت درجریان ویدیوی اعماق هستند. هرچند که آنها علی­رغم پرسش صریح من، استفاده از فسفر سفید در آن روز در موصل توسط خود یا هم‌­پیمانان‌شان را تأیید یا تکذیب نکردند.

درعوض گفتند که مطابق با قانون درگیری‌­های مسلحانه، «از گلوله­‌های فسفر سفید جهت غربالگری، تیره ­و تار کردن و علامت­‌گذاری به نحوی استفاده می­‌شود که اثرات جانبی احتمالی آن روی افراد غیرنظامی و سازه‌­های غیرنظامی کاملاً درنظر گرفته شود.» علاوه‌­براین، «این ائتلاف تمام احتیاط­‌های مستدل را جهت به حداقل رساندن خطر آسیب رساندن اتفاقی به غیرنظامیان و تخریب سازه‌­های غیرنظامی، درنظر می­‌گیرد.»

آمریکا پیشتر در عراق از فسفر سفید استفاده کرده بود

هرچند مشخص نیست که آیا آمریکا یا یکی از هم­‌پیمانانش از WP در موصل در آن روز استفاده کرده یا نه، اما بر کسی پوشیده نیست که این دولت پیش از این، در عراق از این ماده استفاده کرده بود: بدنام‌­ترین مورد در سال ۲۰۰۴ در فلوجه رخ داد که آمریکا قصد داشت این شهر را از نظامیان القاعده بازپس­‌گیرد، و اخیراً در پاییز سال گذشته این اتفاق را در عکس­‌های روابط عمومی خود به نمایش گذاشت.

پیش از این در آگوست ۲۰۱۶، ویدیویی در یوتیوب بارگزاری شد که نشان می­‌داد تسلیحات WP طی حمله‌­ای به مناطق تحت نفوذ داعش، شلیک شده است. این مورد قابل اثبات نبود.

در سپتامبر ۲۰۱۶، براساس عکس­‌ها و ویدیوهای منتشر شده در اینترنت توسط پنتاگون، واضح بود که آمریکا در حال استفاده از تسلیحات WP در عملیات نظامی در مقابل اهداف داعش در عراق است، موضوعی که خبرنگار واشنگتون پست توماس گیبنز-نف از آن پرده برداشت.

عکس‌­های منتشرشده در DVIDS، وب­سایت روابط عمومی تحت مدیریت پنتاگون، یک واحد توپ‌خانه‌­ی ارتش آمریکا در عراق را در حال استفاده از تسلیحات WP، به­خصوص گلوله­‌های ۱۵۵ میلیمتری M825A1 نشان می‌دهد. گیبونز-نف خاطرنشان می‌­کند: «توپ M825A1 می­‌تواند پرده­‌ای از دود ایجاد کند که حدود ۱۰ دقیقه دوام دارد و ۱۱۶ گلوله­‌ی آغشته به فسفر سفید را در خود دارد که از ناو شلیک شده و در تماس با هوا خود به خود مشتعل می­‌شود.»

عکس های منتشر شده از یک واحد توپ‌خانه‌­ی ارتش آمریکا در عراق

 

کُل جوزف اکروکا به واشنگتن پست گفت که گلوله­‌های WP جهت «غربالگری و علامت­‌دهی» استفاده می­‌شوند، و اینکه استفاده از آنها مطابق با قانون درگیری مسلحانه است – شبیه آنچه Bellingcat تا به اینجا نقل کرده. تفاوت در اینجاست که به­‌نظر می‌­رسد دقت بیشتری در این اظهارنظر به خرج داده شده است، چراکه می‌گوید «گلوله­‌های M825A1 در مناطقی مورد استفاده قرار می­‌گیرند که خالی از سکنه­‌ی غیرنظامی است و هرگز دربرابر نیروهای دشمن به‌­کار نمی­‌روند.» این گفته بعدها در اصلاح پاسخی که به Bellingcat داده شده بود، اظهار گشت. در آن زمان از WP جهت تار کردن دید هم­‌پیمانان نیروهای کردی پشمرگه در تحرکات‌شان استفاده شد که از پل رودخانه‌ی گور حفاظت می‌­کردند.

در اکتبر ۲۰۱۶، سازمان عفو بین­‌الملل اعلام کرد که «شاهدان موثق و شواهد تصویری از موشک­‌های فسفر سفید در دست دارد که بر فراز ناحیه­‌ی شمالی روستای کارِملِشدر حدود ۲۰ کیلومتری شرق موصل منفجر شده‌­اند.» این سازمان در همان زمان هشدار داد که WP می‌تواند خطرات مرگباری برای غیرنظامیان فراری داشته باشد. این صفحه در حال حاضر از سایت سازمان حذف شده است.

بحث

یادآوری این نکته اهمیت دارد که WP مثل سلاح­‌های خوشه­‌ای و مین زمینی نیست. برای تشخیص غیرقانونی بودن آن باید به نحوه­‌ی استفاده‌­اش نگاه کنیم. پیش از انجام این کار، فقط اشاره‌­ای کوتاه به نحوه­‌ی استفاده­‌ی ارتش از WP می­‌کنیم.

WP در قالب تجهیزاتی مثل خمپاره‌­انداز و توپخانه و نارنجک استفاده می­‌شود. تسلیحات WP آتش گرفته و هنگام احتراق دودی حاوی مقداری فرآورده‌­ی فسفر نسوز یا سوختنی تولید می‌کنند (بیانیه‌ی سازمان بهداشت جهانی در این مورد رامشاهده کنید.). دود تولیدشده می‌تواند حرکت دسته‌ی سربازان را مختل کند، مبدأ آتش را پنهان سازد، یا اهداف را به نیروهای خودی بشناس‌اند.

یک مثال خوب در این مورد، فیلمی از عملیات نیروهای آمریکایی در افغانستان است که در آن خلبانان A-10 از کنترل­ زمینی درخواست می­‌کنند جهت علامت­‌گذاری مواضع دشمن برای شلیک گلوله­‌ها، WP را مستقر کند. این قسمت در اواخر ویدیو در حدود ۵:۱۲ قرار داده شده است. در این ویدیو، خلبان از واژه­‌ی «ویلی پت» (Willie Pete) استفاده می‌کند که اصطلاحی عامیانه برای فسفر سفید است.

به­‌هرحال سلاح­های آتش‌­زا می‌­توانند صدمات وحشتناکی به بار آورند و هنگام تماس یافتن با پوست انسان موجب سوختگی­‌های شدید حرارتی و شیمیایی شوند. از این رو، استفاده از WP باید با احتیاط صورت بگیرد. سازمان عفو بین‌الملل استفاده از WP در مناطق غیرنظامی یا در نزدیکی آنها را به­‌عنوان حمله­‌ی غیرگزینشی طبقه‌­بندی کرده که می‌­تواند در زمره­‌ی جرایم جنگی محسوب شود. سازمان حقوق بشر، اسرائیل را به­‌خاطر گلوله‌­باران WP بر فراز نواحی بسیار پرجمعیت غزه، در جریان جنگ اسرائیل و غزه در سال ۲۰۰۹ مورد انتقاد شدید قرار داده بود.

علاوه براین، طبق مقاله‌­ای به قلم یک فرمانده، یک ستوان یکم، و یک گروهبان در مجله­‌ی میدان توپخانه­‌ی ارتش آمریکا در مارس/آوریل ۲۰۰۵، WP در سال ۲۰۰۴ به­‌عمد در مناطق حومه­‌ی فلوجه توسط آمریکا به­‌عنوان «سلاحی روانی علیه شورشیان مخفی شده در خندق­‌ها و سوراخ­‌های عنکبوت» به­‌کار رفته بود. «ما با استفاده از WP، مأموریت «بلرزان و بپز» را درمورد شورشیان اجرا کردیم تا آنها را از مخفیگاه‌شان بیرون بکشیم به این منظور از گلوله‌­های انفجاری قویHE نیز بهره بردیم.» محاصره‌­ی فلوجه منجر به ویرانی شدید و در پی آن مشکلات انسانی بسیاری شد که تا حدی توسط گروه­‌های شورشی مورد بهره‌­برداری قرار گرفت تا پشتیبانی از عملیات­‌های خود را تقویت کنند.

اگر قوانین درگیری مسلحانه دقیقاً دنبال نشوند، این نوع از استعمال، نگرانی‌­های جدی در مورد سوءاستفاده­‌ی بالقوه را به‌­وجود می‌­آورد. استفاده از WP در مناطق پرجمعیت یا نزدیک به آنها، خطرات شدید و درازمدتی برای غیرنظامیان و افرادی ایجاد می‌­کند که مستقیماً درمعرض این بقایای سمی جنگی قرار می­‌گیرند، هم­چنین کار بازسازی ازجمله پاکسازی WP به تخصص و تجهیزات ویژه‌­ای نیاز دارد.

همان­طور که در نقشه‌­ی زیر نشان داده شده، محلی که در آن ترکش­‌های شبیه به WP یافته شده (سوزن زرد) به یک فضای باز کوچک (دایره­‌ی ۱) یعنی چهارسو نزدیک است.  این ممکن است منطقه­‌ی هدف جهت پنهان کردن حرکت نیروهای خودی در دقیقاً نیم­ کیلومتری جنوب (دایره­‌ی ۲) باشد، یعنی جایی که طبق گزارش­‌های آن روز، خط مرزی در موصل بوده است.

احتمالا دایره‌ی ۱ هدف بمب فسفر سفید بوده تا تحرک نیروهای خودی را در محوطه‌ی باز در دایره‌ی ۲ مخفی کند.

اطمینان از اینکه آیا غیرنظامیان در منطقه‌ی الیرموک و حوالی آن حضور دارند یا خیر برای ما حاصل نشد. هرچند با وجود جمعیت زیاد این ناحیه، احتمالاً این نکته نیز مورد توجه بوده است.
به همین خاطر، مارک هیزنی ، مدیر بخش جنگ‌افزار دیده‌بان حقوق بشر، به واشنگتن پست نگرانی خود نسبت به استفاده ائتلاف از مهمات WP به سرکردگی آمریکا – به‌خصوص در جنگ موصل- را ابراز کرد.

هیزنی به واشنگتن پست گفته بود: «هنگامی که فسفر سفید در نواحی دارای تمرکز جمعیت و اهداف غیرنظامی مورد استفاده قرار می‌گیرد، بدون هیچ تبعیضی آتش را روی منطقه‌ای وسیع خواهد گشود. نیروهای آمریکا و عراق می‌بایست از مصرف فسفر سفید در مناطق شهری نظیر موصل خودداری کنند چرا که هر منفعت نظامی که از این طریق به‌دست بیاید، دربرابر داغ ننگ سوختگی‌های وحشتناکِ قربانیان غیرنظامی بی‌ارزش است.»
نمی‌توان هیچ اطلاعات چندرسانه‌ای یا متنی یافت که اشاره‌ای به صدمات یا تلفات غیرنظامیان به‌خاطر استفاده از WP داشته باشد.

نتیجه‌گیری

براساس ویدیوی منتشر شده در اینترنت توسط یک خروجی تبلیغات مرتبط با داعش، به نظر می‌رسد ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا در جنگ خود علیه داعش در موصل عراق، از تسلیحات فسفر سفید (WP) استفاده کرده باشد. مشهور است که آمریکا در عراق از WP استفاده کرده و ائتلاف مذکور علیرغم آگاهی از وجود این ویدیو، استفاده‌ی ویژه از WP در موصل را نه تأیید نموده و نه تکذیب کرده. حصول اطمینان از حضور غیرنظامیان در منطقه‌ی هدف قرار داده شده وجود نداشت، اما همان‌‌ظور که پیش از این از قول کارمند دیده‌بان حقوق بشر نقل شد، در هنگام استفاده از WP در منطقه‌ی مسکونی، اهمیت منفعت تاکتیکی و نظامی می‌تواند دربرابر داغ ننگ مصرف WP در مناطق غیرنظامی، رنگ ببازد. هرچند این اظهارنظر در زمینه‌ی حملات صورت گرفته، اما در دیگر موارد استفاده از WP نیز صدق می‌کند. نمی‌توان هیچ اطلاعات چندرسانه‌ای یا متنی محتوی اشاراتی به صدمات یا تلفات غیرنظامیان در هنگام استفاده از WP یافت.
نویسنده‌ی این مقاله از اریک تولر و ویم زوییننبرگ به‌خاطر نظراتشان روی این مقاله تشکر می‌کند. هم‌چنین از اشخاص زیر به‌خاطر کمک به شناسایی اهداف نیز متشکر است: Thomas Gibbons-Neff, Richard Stevens, Marc Garlasco, Frederic Gras, Veli-Pekka Kivimäki, Mike Weber Sr., Donatella Rovera, Peter Bouckaert و و ویم زوییننبرگ. هم‌چنین از کاربر توییتر @MENA_Conflict به خاطر جلب کردن توجهم به این ویدیو و از @Putintin1 به‌خاطر گوش دادن دقیق به عربی صحبت شده در ویدیو و @AfarinMamosta به‌خاطر لینکی که به ویدیوی آگوست ۲۰۱۶ داده بود نیز تشکر می‌کند.

منبع:Bellingcat

استفاده از این مطالب با ذکر منبع آن (سایت جامع) بلامانع است.

در صورت باز نشدن هر کدام از لینک‌های داخل متن، می‌توانید از آدرس:web.archive.org به تصویری از آن صفحات یا سایت‌ها دسترسی داشته باشید.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه خود را ارسال کنید...