استگانوگرافی چیست؟

استگانو گرافی از لغت یونانی استگانوس (پوشاندن) و گرافتوس (نوشتن ) گرفته شده است . در واقع استگانوگرافی دانشی است برای پنهان کردن داده یا فایلی در فایل دیگر، بطوری که فقط افراد آگاه با ابزار لازم بتوانند به آن دست یابند.

استفاده ازاین روش درمواردی بسیارعالی وکاربردی است. برخلاف رمزگذاری که فایل حفاظت شده را کاملاً حساس جلوه می‌دهد و جلب توجه می‌کند، این روش از ناآگاهی افراد، برای جلوگیری از دستیابی آن‌ها به اطلاعات خاص بهره می‌برد. این کار شبیه پنهان کردن اشیای گرانبها در قوطی بیسکویت، داخل کابینت آشپزخانه است؛ جایی که معمولاً هیچ دزدی احتمالش را نمی‌دهد. پنهان نگاری خود شاخه‌ای از دانشی به نام ارتباطات پوشیده است. دانش ارتباطات پوشیده خود شامل چندین شاخه از جمله رمز نگاری، ته نقش نگاری و … می‌باشد.

تاریخچه:

تاریخچه استگانوگرافی به ۵ قرن قبل از میلاد مسیح و کشور یونان برمی‌گردد، در آن زمان مردی به نام هیستایاکاس می‌خواست پیغامی را به صورت محرمانه برای شخص دیگری بفرستد. وی برای فرستادن پیغام مورد استفاده از این روش استفاده کرد: او برده ای را برای این کار انتخاب کرد و موهای سر برده را تراشید و پیغام محرمانه را بر روی پوست سر برده خالکوبی کرد و سپس مدتی صبر کرد تا موهای فرد رشد کرده و به حالت اول برگشت و بعد او را به سمت مقصد (گیرنده) روانه کرد در مقصد، گیرنده‌ی پیغام دوباره موهای برده را تراشید و پیغام را بر روی پوست سر او مشاهده کرد.

هدف  steganography این است که پیغامی را در یک پیغام دیگر بی خطر به روشی ذخیره کند که دشمن پی به وجود پیغام اولی در پیغام دوم نبرد.

جوهرهای نامرئی یکی از عمومی ترین ابزارها برای steganography هستند استگانوگرافی موضوعی است که اغلب از طریق دوستداران امنیتی فناوری اطلاعات مورد توجه قرارگرفته است. در حقیقت پنهان نگاری (نهان نگاری) پروسه ای است که در طی آن یک داده را در دیگر شکل های داده ای مثل فایل‌های عکس یا متن مخفی می‌کنند. معروف ترین و رایج ترین متد مخفی کردن داده در فایل‌ها بکارگیری تصاویر گرافیکی به عنوان مکان‌هایی مخفی می‌باشد.

پنهان نگاری درتصاویر

 

مفهوم کلی استگانوگرافی:

برای جاسازی اطلاعات در داخل یک فایل دیگر روش‌های فراوانی وجود دارد. معروف‌ترین این روش‌ها،روش LSB می‌باشد که اطلاعات را درون بیت‌های کم ارزش رنگ‌های تصویر قرار می‌دهد. استگانوگرافی علاوه بر حمل اطلاعات مخفی کاربردهای دیگری نیزدارد. یکی از کاربردهای عمومی آن این است که صاحب حقوقی یک عکس، یک سری پیام درون تصویر جاسازی کند. هرگاه چنین تصویری دزدیده شود و در یک وب سایت قرار داده شود، مالک قانونی آن می‌تواند این پیام محرمانه وسری را برای اثبات مالکیت به دادگاه عرضه کند. به این نوع استگانوگرافی اصطلاحاً نشانه گذاری یا watermarking  گفته می‌شود .

انواع مختلف استگانوگرافی:

در پنهان‌نگاری به جای تصویر می‌توان از فایل‌های صوتی و یا تصویری و حتی متنی برای مخفی سازی اطلاعات استفاده کرد. در فایل‌های متنی معمولا از tabها وspaceهای آخرسطرها که در اکثر ویرایشگرها توسط انسان قابل تشخیص نیستند، استفاده می‌شود. اطلاعات مخفی شده نیز لزوما متن نیستند بلکه می‌توانند هر نوع فایلی باشند. مثلا می‌توان یک تصویر را نیز در داخل تصویر دیگر جاسازی کرد. همچنین روش‌های پنهان نگاری، محدود به روش‌های مطرح شده‌ی موجود نیستند بلکه هر شخص می‌تواند از روش خود برای پنهان نگاری استفاده کند.

 

تصویر استگانو گرافی شده

 

تشریح تکنیک هایSteganography:

فرمول کلی برای تابع Steganography این چنین است:

شی ای که قراراست اطلاعات در آن نگهداری شود + اطلاعاتی که باید مخفی شوند + الگوریتم مورد نظر = شی مورد نظر که اطلاعات در آن مخفی شده‌اند.

فایلی که برای مخفی کردن اطلاعات به کار می‌رود، می‌تواند یک تصویر، فایل صوتی و یا یک فایل ویدئویی باشد. درعین حال دو روش معمول برای Steganography وجود دارد که عبارتند از اینجکشن و ال اس بی

ال اس بی: وقتی فایلی ساخته می‌شود،‌ معمولاً بعضی از بایت‌های آن یا قابل استفاده نیستند و یا کم اهمیت هستند. این بایت‌ها می‌توانند تغییرداده شوند، بدون اینکه لطمه قابل توجهی به فایل وارد شود. این خاصیت کمک می‌کند تا بتوان اطلاعاتی را در این بایت‌ها قرار داد، بدون اینکه کسی متوجه این موضوع گردد.

روش LSB بر روی فایل‌های تصویری که دارای رزولوشن وتعداد رنگ‌های بالایی است و بر روی فایل‌های صوتی که دارای تعداد زیادی صدای مختلف است، ‌به خوبی کارمی‌کند. ضمناً این روش حجم فایل را افزایش نمی‌دهد.

اینجکشن : روشی ساده است که برمبنای آن، ‌اطلاعاتی که قراراست مخفی شوند را در یک فایل تزریق می‌کنند. مهمترین مسأله در این روش،‌ افزایش حجم فایل است.

ادغام عکس نوشته در عکس منظره با استگانوگرافی

 

وقتی از یک تصویر برای مخفی نمودن یک متن( نوشته)استفاده می‌شود، معمولاً ازروش LSB استفاده می‌شود. ضمناً اگر در درون یک تصویر اطلاعاتی درج شده باشد وسپس این تصویربه فرمت دیگری تبدیل شود، به احتمال بسیار زیاد، بخش اعظمی ازاطلاعات مخفی شده از بین می‌رود وبخش باقی مانده نیزشاید با سختی فراوان قابل بازیابی باشد.

انواع روش های پنهان نگاری (استگانوگرافی):

۱- استگانوگرافی در متن ( دست نوشته، متن، و کدهای پشت سایت)

۲- استگانوگرافی در تصاویر (عکس، نقشه، متن، کد و دستخط)

۲- استگانوگرافی در صوت  (فایل صوتی، سیگنال های)

۳- استگانوگرافی در ویدئو (مخفی کردن پیام در یک فریم خاص یا صوت یک ویدئو و یا در تمام مدت ویدئو)

انواع استگانو گرافی

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه خود را ارسال کنید...